De eurolanden besloten vorige week het ESM expliciet de mogelijkheid te geven om obligaties te kopen, als eurolanden daar een verzoek voor indienen. Finland gaf deze week echter aan dat het niet akkoord gaat met dit besluit. Ook in Duitsland was er veel kritiek op de maatregel, die vooral bedoeld is om de leenkosten van landen als Spanje en Italië te drukken.

Volgens Merkel is er vorige week juist een oplossing gevonden ,,die iedereen tevreden stelt”. Monti sloot zich hierbij aan. Hij wees erop dat het besluit vorige week door de leiders van alle 17 eurolanden is goedgekeurd. Hij benadrukte verder dat Italië momenteel geen gebruik wil maken van steun uit het ESM.

Begrotingstekort Italië

Monti gaf verder aan dat het begrotingstekort van Italië dit jaar waarschijnlijk hoger uitkomt dan eerder gedacht. De Italiaanse regering rekent nu op een tekort van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Eerder werd uitgegaan van een gat op de begroting van 1,3 procent.

Italië wijt de tegenvaller aan de hoge rente die het land moet betalen over staatsleningen. Daarnaast vallen de belastinginkomsten tegen door de aanhoudende recessie.

Als de nieuwe prognose wordt gehaald, dan hoort het tekort van Italië nog altijd bij de laagste van de eurozone. Nederland verwacht dit jaar een tekort van circa 4,6 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl